EMBA

ESTUDI MASSIP-BOSCH ARCHITECTS
SELECTED PROJECTS

JP BUILDING: SOCIAL & ELDERLY HOUSING, CIVIC & ELDERLY CENTERS

LOCATION BARCELONA, SPAIN DEVELOPER PATRONAT MUNICIPAL DE L’HABITAGE AREA SOCIAL HOUSING : 5.050 M2; ELDERLY HOUSING: 2312 M2; ELDERLY CENTER: 1077 M2; CIVIC CENTER: 480 M2; PARKING 2.754 M2; BUDGET 15.139.000 EUR YEARS 2008-2018

The project has to solve a complex program in a fixed volume, defined by urban planning regulations. Our design adds to this condition another one, which is to obtain a maximum visual unity of the solutions and elements of the ensemble, despite their disparate nature.

The program is stratified in height: the day center for the elderly is placed on the ground floor and is closely related to the housing for the elderly, although it is an independent facility. The civic center is located on the first floor with a double-height ground-floor entrance at the narrowest vertex of the building. Both communal facilities have their entrances on the main street, while housing entrances are placed in the other façades, taking advantage of the pedestrian street for the entrances of the housing and the bar areas of the civic and day center.

Typologically we define a compact solution for the two types of housing in both cases, but the design provides with plenty of natural light in the distribution areas thanks to the creation of three different courtyards and the excavation of the façade in order to create direct connections with the exterior. Construction finishes are meant to be economical and functional, hence the use of GRC-glass reinforced concrete panels, custom-designed by EMBA, that allow for a quick and industrialized construction of excellent quality.

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; ELISABET CASES,  (PROJECT DIRECTORS), JULIANA BRACCHI, INMA RODRÍGUEZ, CORNELIA MEMM, JON AJÁNGUIZ, PATRICIA GONZÀLEZ-MARGALEF (ARCHITECTS) PHOTOGRAPHY JOSEP MARIA DE LLOBET, JORDI SURROCA – GAEL DEL RIO.

DIAGONAL ZEROZERO TELEFONICA TOWER

emba_tf-diagonal-zerozero_01F

PRIZES FIRST PRIZE LEAF AWARDS – BEST COMMERCIAL BUILDING 2011 | FIRST PRIZE CATALUNYA CONSTRUCCIÓ BEST CONSTRUCTION MANAGEMENT 2011 | NOMINEE CTBUH AWARDS BEST TALL BUILDING 2011 | SHORTLISTED EMPORIS AWARDS BEST NEW SKYSCRAPER 2010 | FIRST PRIZE ACTUALIDAD ECONÓMICA BEST URBAN PROJECT 2009

LOCATION BARCELONA DEVELOPER CONSORCI DE LA ZONA FRANCA DE BARCELONA USER TELEFÓNICA SA AREA ABOVE GROUND BUILT AREA 25.327 M2; UNDERGROUND BUILT AREA 8.576 M2 BUDGET 66.901.280,00EUR YEARS 2006-2011

Diagonal ZeroZero Telefonica Tower is the latest addition to Barcelona’s famed skyline. It sits on an exceptional location marking the origin of Diagonal Avenue, Barcelona’s main thoroughfare, on the border of the vast expanses of the Fòrum Area by the sea. This tower, custom-tailored to host the corporate headquarters of Telefonica Group and its main R+D global facilities, is a contextual building with a symbiotic relationship with its surroundings, directly opening a ground-floor flagship store onto the adjacent public spaces.

It is a trapezoidal prism, sharp and stylized, light and whitish, that takes advantage of the perimeter shape of the plot. Through its extra-clear glass curtain wall it reveals dynamic volumes that respond to the different specificities of the interior program and relate to the various heights of nearby buildings. Inside the building four singular areas generate a variety of interior experiences: the main lobby atrium 30 meter high; an atrium on the club area at the 17th floor; the terrace and the double height of the Board Room, on the 23rd floor; and the auditorium, which occupies two floors and is split into stalls and two amphitheaters that can operate autonomously for smaller groups.

The standard office floors are open-plan, taking advantage of the structural system of the tower: a bearing central core and a perimeter structure along the façade allow for no pillars in the plan. The diamond lattice of the exterior bears the horizontal forces and torque of the tower, and contributes to the diffusion of solar light and to glare control, generating interior working spaces of extraordinary quality.

emba_tf-diagonal-zerozero_045F

emba_tf-diagonal-zerozero_03Femba_tf-diagonal-zerozero_02F

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; ALEIX ANTILLACH, ELENA GUIM, JON AJANGUIZ (PROJECT DIRECTORS), ESTEVESOLÀ, RICARDO MAURICIO, CARLOS CACHÓN, CORNELIA MEMM, CRISTINA FEIJOO, HEIDI REICHENBACHER, RITA PACHECO, RODRIGO VARGAS, JANA ALONSO, MARTA MARCET, MARIANA ARÁMBURU (ARCHITECTS); MONTSE GALINDO (ARCH. PRESCRIPTION), GLÒRIA ANDRÉS (DOCUMENTAL CONTROL); RODRIGO VARGAS, LAURA RODERA, MIGUEL ORELLANA (ARCH. STUDENTS) CONSULTANTS: AUMEDES DAP — XAVIER AUMEDES, GEMMA RIUS, CESC DEHARO, ANNA SOLER (QUANTITY SURVEYORS); MC2 — JULIO MARTÍNEZCALZÓN, PIETROBARTALOTTA, LUCA CERIANI (STRUCTURES); MASTER ENGINYERIA — MARC JAUMÀ (FACILITIES) MODELS EMBA_ELOI HORTONEDA, ANDREA SANGLAS RENDERS EMBA, RUPERT MAURUS PHOTOGRAPHY PEDRO ANTONIO PÉREZ – EMBA

IA: ELEMENTARY & HIGH SCHOOL, SANT JOAN DE LES ABADESSES

IA_Img-JMLlobet_23_480x720_POST

PRIZES SHORTLISTED PREMIS D’ARQUITECTURA DE LES COMARQUES DE GIRONA, 2019.  SPECIAL MENTION

LOCATION SANT JOAN DE LES ABADESSES, GIRONA, SPAIN DEVELOPER DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ (CATALAN GOVERMENT – INFRAESTRUCTURES SAU AREA 1ST PHASE 1.280 M2; FINAL: 5.400 M2; BUDGET 1.834.360 EUR YEARS 2013-2018 (1ST PHASE)

This school represents a radical approach towards industrialized construction with the aim of minimizing the use of materials, layers and elements, obtaining nevertheless a maximization of their environmental and perceptual qualities. The building has been assembled using a very limited number of elements and with a negligible production of waste, in a very short time.

The building is proposed as a constructive and energetic experiment that generates its form and serves as a model for teaching spaces that goes beyond the European nZEB provisions and gets closer to the Passivhaus standard.

IA_Img-JMLlobet_04_1000x500_POST

IA_Img-JMLlobet_35_1000x500_POST

IA_Img-JMLlobet_25_1000x667_POST

IA_Img-JMLlobet_45_1000x500_POST

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; INMA RODRÍGUEZ, CORNELIA MEMM (PROJECT DIRECTORS), JON AJÁNGUIZ, GIULIA PEREGO,  (ARCHITECTS) PHOTOGRAPHY JOSEP MARIA DE LLOBET

JP BUILDING: SOCIAL & ELDERLY HOUSING, CIVIC & ELDERLY CENTERS

JML_EMBA Josep Pla 09_480x720_POSTLOCATION BARCELONA, SPAIN DEVELOPER PATRONAT MUNICIPAL DE L’HABITAGE AREA SOCIAL HOUSING : 5.050 M2; ELDERLY HOUSING: 2312 M2; ELDERLY CENTER: 1077 M2; CIVIC CENTER: 480 M2; PARKING 2.754 M2; BUDGET 15.139.000 EUR YEARS 2008-2018

See more about construction process here

The project has to solve a complex program in a fixed volume, defined by urban planning regulations. Our design adds to this condition another one, which is to obtain a maximum visual unity of the solutions and elements of the ensemble, despite their disparate nature.

The program is stratified in height: the day center for the elderly is placed on the ground floor and is closely related to the housing for the elderly, although it is an independent facility. The civic center is located on the first floor with a double-height ground-floor entrance at the narrowest vertex of the building. Both communal facilities have their entrances on the main street, while housing entrances are placed in the other façades, taking advantage of the pedestrian street for the entrances of the housing and the bar areas of the civic and day center.

JML_EMBA Josep Pla 01JML_1000x667_POST

Typologically we define a compact solution for the two types of housing in both cases, but the design provides with plenty of natural light in the distribution areas thanks to the creation of three different courtyards and the excavation of the façade in order to create direct connections with the exterior. Construction finishes are meant to be economical and functional, hence the use of GRC-glass reinforced concrete panels, custom-designed by EMBA, that allow for a quick and industrialized construction of excellent quality.
JML_EMBA Josep Pla 04_1000x667_POST

JML_EMBA Josep Pla 21_1000x667_POST

JS-GDR_Josep_Pla-0250_70_1000x750_POST

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; ELISABET CASES,  (PROJECT DIRECTORS), JULIANA BRACCHI, INMA RODRÍGUEZ, CORNELIA MEMM, JON AJÁNGUIZ, PATRICIA GONZALEZ (ARCHITECTS) PHOTOGRAPHY JOSEP MARIA DE LLOBET, JORDI SURROCA – GAEL DEL RIO.

WHEEL PARK (PARC DE LA RODA)

LOCATION CORBERA DE LLOBREGAT, BARCELONA DEVELOPER METROPOLITAN AREA OF BARCELONA AREA18.000 M2 YEARS 2017 – ON GOING

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; PATRICIA GONZÀLEZ-MARGALEF (PROJECT DIRECTOR), PAOLA GAUDIO (ARCHITECTS), GERARD DE PRADO, CRISTINA VEGA (STUDENTS) RENDERS RICARD LOSTAO

NOU PALAU BLAUGRANA

LOCATION BARCELONA, SPAIN DEVELOPER FUTBOL CLUB BARCELONA AREA TOTAL 42.904 M2; MAIN COURT 32.967 M2; AUXILIARY COURT 4.014 M2; ICE RINK 5.564 M2; FCB SCHOOL 360 M2; FCB SCHOOL-SOCCER FIELDS 12.234 M2  YEARS 2015

The design and construction of the new Palau Blaugrana is an excellent opportunity to strengthen the bond and commitment of the club with the city of Barcelona, and to consolidate the leadership of the club in architectural sports design. With these two goals in mind, we propose a building that recognizes and responds to the urban environment and improves the relationship between the club and the neighborhood. It is an innovative concept with the ability to become a new model for urban multipurpose halls.

Our proposal is unique because it integrates the three areas defined in the brief (Main Court, Auxiliary Court and Ice Rink) in a single building that conveys the concepts of sharing, optimization, belonging and identity, creating a powerful milestone representing the core values ​​of Futbol Club Barcelona.

By stacking the three courts several crucial benefits are achieved, both for the club as a whole, and in particular for Espai Barça (the overarching planning scheme for the club’s facilities) :

– Reinforce the sense of unity, identity and belonging of the new Palau Blaugrana and what its name symbolizes for players and audience alike. No matter which court is used, everybody will be at Palau Blaugrana;

– Increase the marketability of the three areas using the unique and powerful name of Nou Palau Blaugrana. This provides more options to adapt marketing based on the type of event and number of spectators;

– Make efficient use of the land, very valuable, leaving much of the plot free for possible future developments;

– Create a new open space at the top of the building that can be used as a valuable marketing asset for the club and the city;

– Generate synergies and economies of scale by sharing mechanical installations and having a single roof for all areas; – Put the club in a strong bargaining position with the surrounding plots by building independently of the purchase negotiations to incorporate these areas to Espai Barça.

EMBA + PATTERN DESIGN LTD ENRIC MASSIP-BOSCH, DIPESH PATTEL (PRINCIPAL); JON AJANGUIZ, TERESA CHICO DE GUZMÁN (PROJECT DIRECTORS); CORNELIA MEMM, INMA RODRÍGUEZ, BET CASES, RAQUEL VILLA, MARC RIFÁ, PATRÍCIA GONZÀLEZ-MARGALEF(STUDENT) (EMBA ARCHITECTS), JAMES GOSLING, LUKE HARRISON (PATTERN ARCHITECTS) CONSULTANTS FRANCESC RIFÉ STUDIO (INTERIOR DESIGN), SOCIETAT ORGÀNICA (SUSTAINABILITY), TYPSA (MECHANICAL, COSTS), MC2-TYPSA (STRUCTURAL)MODELS PATTERN DESGIN LTD RENDERS SOLIUS, FRANCESC RIFÉ STUDIO, ALICIA SANTACANA(STUDENT EMBA)

SALÓ SAGRADA FAMILIA URBAN REMODELATION

LOCATION BARCELONA, SPAIN DEVELOPER CITY COUNCIL OF BARCELONA AREA 38,8 HA, ACTUATION AREA 31 HA  YEARS 2012 – ON GOING

It is expected that in 2025 the works of Sagrada Família Basilica will end, on time to celebrate the centenary of the passing of Antoni Gaudí in 1926. But with its completion new, or rather hidden, problems arise. Urban initial conditions taken into account by Gaudí in his design have changed beyond recognition and now it is mandatory to articulate a correct relationship between Temple and City.

Probably stemming from a generalized skepticism in Barcelona that Sagrada Família would never be completed, now, 143 years afterwards, we are facing several clashing points between the two, configuring a very complex situation that needs to be addressed. Hence the necessity of the Strategic Design we are carrying out for the Municipality of Barcelona about the entourage of Sagrada Família, one of the most iconic buildings in the world.

The issue becomes more acute if we take into consideration that several buildings have to be demolished in order to allow for the completion of the Basilica. Even if urban regulations existing since the beginning of the 20th century considered this fact and building permits were granted under the condition of temporality, the situation now is socio-politically much more complex than in Gaudí’s time.

SAGRADA FAMÍLIA PROMENADE project’s main preoccupation is to establish a common ground to solve this situation while bringing together different scales and different sorts of people: the Temple needs the City and vice versa. It has to become a space for the neighbors, for the rest of the citizens of Barcelona, and for the millions of visitors from around the world.

Two main problems arise when demolishing the inner parts of the two blocks where the Promenade has to be located. On one hand, the exposure of the interior façades of the remaining buildings, never meant to be open toward a public space and with a highly domestic and informal character. On the other hand, the necessity to accommodate the access to the Basilica, located 5 m above street level, by means of a staircase capable of dialoging at the same time with the Temple and the City.

Our design envisions a contemporary public space that keeps as much as possible of the existing buildings and incorporates normal neighborhood and city-scale functions to devolve urbanity to a place that is, currently and rapidly, becoming a tourist-only area. By providing public services and proposing neighborhood commercial activities, our aim is to activate the Promenade as a regular space of Barcelona, and to ensure a proper treatment of the domestic façades without needing to monumentalize them. A key part of SAGRADA FAMÍLIA PROMENADE and its activation is the grand staircase leading up to the basilica. We conceive it as a contemporary element which is a seamless part of the public space and is capable of being used and lived in several ways. Its light construction, made of steel and glass, dialogues with Gaudí’s work and acts like a giant rose window that lets light through towards the street, improving its conditions and allowing for an unexpected new viewpoint of Sagrada Família.

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH (PRINCIPAL); INMA RODRÍGUEZ (PROJECT DIRECTOR); ALEIX ANTILLACH, BET CASES, GIULIA PEREGGO (ARCHITECTS) RENDERS MARCO SFREGOLA, JORGE MASCARAY (EMBA)

GLÒRIES+ SQUARE RENEWAL

LOCATION BARCELONA, SPAIN DEVELOPER CITY COUNCIL OF BARCELONA AREA 45 HA  YEARS 2013

Glòries is the last large public area in need of development in Barcelona. It is first conceived in Ildefons Cerdà’s Eixample project, 1859, as the new downtown of Barcelona, right at the intersection of the three main avenues of Barcelona’s extension. Around that crossing several important administrative public buildings should have been erected, signifying a big shift of centrality of the new Barcelona. But it never happened.

On the contrary, Glòries has been ever since a terrain-vague crisscrossed by all sorts of mobility infrastructures at many different levels and in many different fashions, surrounded until recently by insignificant buildings with no metropolitan, or even local, allure whatsoever. This historical condition of Glòries as a permanent work-in-progress could very well be its main character trait. But now we are asked to fix its image and its condition.

In our proposal Glòries can have its own character, defined in positive for the first time and not as a mere subsidiary result. A character that is made of multiple ways of using this very complex urban space, allowing for simultaneous functions at different times of the day or night. In our proposal, Glòries becomes Glòries+, being at the same time park and piazza, local and metropolitan, static and dynamic.

Glòries+ connects and enlarges, reaching beyond the consolidated urban limits and generating an open order to make it comprehensible and resilient to allow for future changes in the city dynamics, as it always was. Because of its size, relative position and capability to connect with the rest of Barcelona, Glòries+ is destined to become an important center in citizens’ imaginary.

The regularity of the position of the vegetation contrasts with its diversity: different species found in Barcelona converge in Glòries+, differentiating areas and incorporating vegetation and alignments coming from the main avenues of Eixample: Diagonal, Gran Via and Meridiana.

Construction is located peripherally forming porous borders that allow Glòries+ to extend to the limits of the urban environment and achieve the longest possible visuals. Residence and public facilities are proposed as volumes of similar proportions to achieve maximum consistency and to value each possible orientation as an equal.

EMBA+TOPOTEK1 ENRIC MASSIP-BOSCH (PRINCIPAL); CORNELIA MEMM (PROJECT DIRECTOR); INMA RODRÍGUEZ, GIULIA PEREGGO, BET CASES, JON AJÁNGUIZ, PATRICIA GONZÀLEZ MARGALEF (EMBA ARCHITECTECTS) MODELS NAXO FARRERAS(GIRITI 5), EMBA RENDERS PLAYTIME

BARCELONA URBAN EXPIRIENCE

LOCATION SHANGAI, XINA AREA 150 M2 BUDGET 75.000 M2 YEARS 2015

Curator,  design and assembly  of the exhibhition Barcelona Urban Expirience, Shanghai West Bund Biennale of Architecture and Art.

EMBA + AMB ENRIC MASSIP-BOSCH (PRINCIPAL); INMA RODRÍGUEZ (EMBA PROJECT DIRECTOR) CHEN WEN (EMBA STUDENT ARCHITECT), LUISA SOLSONA (AMB), MAX TRULLÀS MORENO (MTMDESIGN Limited)

OFFICES OF THE NEW ADMINISTRATIVE DISTRICT OF THE GENERALITAT DE CATALUNYA

LOCATION BARCELONA, SPAIN DEVELOPER GENERALITAT DE CATALUNYA AREA TOTAL 50.000 M2 BUDGET 26.237.000 € YEARS 2017

COMPETITION 2ND PRIZE

EMBA+ ROS-FALGUERA ARQUITECTOS ENRIC MASSIP-BOSCH, PABLO ROS PRINCIPAL; BET CASES, CORNELIA MEMM, PATRÍCIA GONZÀLEZ-MARGALEF (EMBA ARCHITECTS), IRINA SHAKLOVA, ALBERTO DELGADO (ROS-FALGUERA ARCHITECTS) RENDERS ALBERTO DELGADO (ROS-FALGUERA)