EMBA

ESTUDI MASSIP-BOSCH ARCHITECTS
SELECTED PROJECTS

HIPRA AIGUAVIVA

LOCATION AIGUAVIVA, GIRONA DEVELOPER HIPRA PHARMACEUTICAL COMPANY AREA TOTAL 94.772M2, BIOLOGICAL 24.200 M2, VIF 10.000M2, I+D 16.607M2, WAREHOUSE 4.000M2, LOGISTIC SHIP 16.800 M2, OFFICES 20.425M2, FACILITIES 1.740M2 YEARS 2018

EMBA+MASTER ENRIC MASSIP-BOSCH, TOÑIN MERINO (PRINCIPAL); BET CASES, CORNELIA MEMM, PATRICIA GONZÀLEZ-MARGALEF (EMBA ARCHITECTS) INMA VILLACORTA, ESTANIS ROS, AGUSTÍ PIERA (MASTER) RENDERS RICARD LOSTAO

LIBRARY, NURSERY SCHOOL AND ARCHIVE

LOCATION BARCELONA, SPAIN DEVELOPER BIMSA AREA TOTAL 3.400 M2; LIBRARY  2.300 M2; NURSERY SCHOOL 775 M2; ARCHIVE 275 M2 YEARS 2015

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; JON AJANGUIZ, INMA RODRÍGUEZ (ARCHITECTS) RENDERS PLAYTIME

EXPANSION OF THE COLON THEATER

LOCATION BOGOTÀ DEVELOPER MINISTERIO DE CULTURA DE COLOMBIA AREA TOTAL 12.100 M2 YEARS 2013

EMBA +RODON ENRIC MASSIP-BOSCH,ISABEL RODON PRINCIPAL; BET CASES, JON AJANGUIZ, INMA RODRÍGUEZ, CORNELIA MEMM (EMBA ARCHITECTS) RENDERS PLAYTIME

HOUSING DEVELOPMENT & COMMERCIAL CENTER

emba_mr-residential-barcelona_03F

LOCATION MAS RAMPINYO 2, MONTCADA I REIXAC, BARCELONA, SPAIN DEVELOPER INCASOL AREA HOUSING 7.144 M2; COMMERCIAL CENTER  3.000 M2; PARKING (275 PLACES) 6.400 M2 BUDGET 11.905.000EUR YEARS 2002-2010

The site of this public-funded housing is quite unique because it is placed along the main access avenue of this suburban extension of Montcada, a town within the metropolitan area of Barcelona, leading to the train station and opening onto a big central green park. Our proposal summarizes the various requests of the building regulations forming a compact U-shaped block, using the best possible orientation and opening the apartments to the most spacious areas of the plot.

Our intention was to solve simultaneously the need to minimize common spaces and the request of maximum sunlight exposure, thus generating a variety of unit types combining passing apartments with corner flats, so that all have an orientation to the morning sun. We achieve flexibility of the flats through the strategic situation of 2- and 3-bedroom units, which may vary according to changing requirements. This versatility is further enhanced by the construction system of the interior walls, based on a drywall mounting system.

The facades exposed to the sun are arranged with generous terraces within a strict system of horizontal stripes, while the North facades are treated with minimal openings within the same compositional layout, thus blurring the definition of a front-and-back scheme. The building program is completed with a ground floor occupied completely by a commercial center (composed by flexible small units with street façade and a large shopping center in the interior of the block) and a two-story parking for public and private use.

emba_mr-residential-barcelona_02F emba_mr-residential-barcelona_01F emba_mr-residential-barcelona_04F

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; BET CASES (PROJECT DIRECTOR); JANA ALONSO, NATÀLIA VALLDEPERAS, INMA  (ARCHITECTS) PHOTOGRAPHY FILIPPO POLI, EMBA

THE CHINESE CITY GRAND EXHIBITION (PARIS & BARCELONA)

EX-P_01FLOCATION PARIS, FRANCE /BARCELONA, SPAIN PROMOTOR CITÉ DE L’ARCHITECTURE ET DU PATRIMOINE /CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA DE BARCELONA CURATOR FRÉDÉRIC EDELMANN AREA 1.525 M2 (PARIS) 1.619 M2 (BARCELONA) BUDGET 315.000EUR (PARIS) 354.000EUR (BARCELONA) YEARS 2007 – 2009

This exhibition meant an approach to those major social, urban and regional transformations taking place in China today. It put on the same plane continuity and change, tradition and modernity, creation and destruction. Its conceptual structure was based in areas defined by semantic fields (character, earth, water, etc) and in a selection of cities that exemplify some contemporary issues (production and Canton, Shanghai and seduction, etc).

Our design of the exhibition enhanced the curator’s premise, emphasizing the main concepts of simultaneity and size, two characteristics that are inherent to China’s condition. The semantic fields of the exhibit formed a continuous, non-interrupted background, allowing for long visuals at different levels. The magnificent wing of the Palais de Chaillot in which it was shown, was used as an opportunity to express this unity in the space of the Chinese city and the various vicissitudes that take place in it.

The elements that condense meaning in this continuity, both in reality and in the exhibition, are the cities themselves, a sort of archipelago in the Chinese ocean. Each city, and its specific material, was a very tall volume in which all its contents was shown, and onto which a specific movie for each city, specially commissioned by the award-winning Chinese director Jia Zhangke to several other Chinese directors, was shown.

This exhibition was later shown in Barcelona, at CCCB cultural center, in very different spatial conditions from the wing of the Cité de l’Architecture in Paris. But still the same elements were used and the same formal and organizational criteria remained, thus resulting in two different expressions of the same conceptual design.

emba_ex_the-chinese-city-grand-exhibition-paris-barcelona_03F

emba_ex_the-chinese-city-grand-exhibition-paris-barcelona_01F

emba_ex_the-chinese-city-grand-exhibition-paris-barcelona_02F

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; NATÀLIA VALLDEPERES, INMA RODRÍGUEZ (ARCHITECTS DIRECTORS) CONSULTANTS MM!: MÒNICA MESTANZA, ROSA RODRÍGUEZ (GRAFISME)

RESIDENTIAL & COMMERCIAL MIXED USE DEVELOPMENT

SC2_02_vertical_1

PRIZES FIRST PRIZE ARCHIZINC TROPHEE 2011 | SHORTLISTED LEAF AWARDS 2010, MIXED-USE BUILDING CATEGORY

LOCATION SANT CUGAT DEL VALLÈS (BARCELONA) DEVELOPER PROMUSA – CITY AREA OF SUSTAINABILITY, CITY COUNCIL OF SANT CUGAT DEL VALLÈS AREA SITE : 7.505 M2; TOTAL: 14.980 M2; AFFORDABLE HOUSING: 6.876 M2; OFFICES: 3.753 M2; PUBLIC MARKET AND SUPER: 2.933 M2; COMMERCIAL CENTER: 1.418 M2; PARKING & UNDERGROUND BUILD:16.594 M2 BUDGET 20.000.342EUR YEARS 2005-2010

Volpelleres Centre is the main focus of public and private activity in this area of Sant Cugat, a prime location in the metropolitan area of Barcelona. Located nearby a new intermodal hub, we understood the project as an opportunity to generate synergies among different parts of the program, which includes a municipal market, a mall, social housing, offices and an extensive underground parking, thus effectively becoming a node of centrality and urbanity for the whole neighborhood.

We have sought the maximum permeability of the building, which adapts to the very pronounced slopes of the site, opening up passages and entrances on different levels. All these levels correlate with a longitudinal interior axis which creates a visual continuum through the whole building, generating the impression of being in a traditional urban milieu. This axis is oriented towards the historic city center of Sant Cugat, very visible from the ensemble.

The organization of the program responds to the main parameters of the urban planning, using public space as the backbone structuring the whole sector. Commercial areas, placed on the lower levels, open towards the open public spaces, while flats and offices make up the visible volumes of the building, orientated according to the best solar exposure. Several sustainable strategies are effectively implemented, including a co-generating plant, making this building one of the most advanced residential developments in Spain.

emba_sc2-volpelleres-center-mixed-use_10F

emba_sc2-volpelleres-center-mixed-use_08F

emba_sc2-volpelleres-center-mixed-use_01FEMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; CORNELIA MEMM, PAOLA GAUDIO, ESTEVESOLÀ, MARC RIFÀ, CRISTINA FEIJOO, ALEIX ANTILLACH, MINORU SUZUKI, ANGELICA FLORIDDIA, (ARCHITECTS) CONSULTANTS MANEL ARGUIJO (STRUCTURES), JOAN GONZÀLEZ (FACILITIES), XAVIER AUMEDES (QUANTITY SURVEYOR) PHOTOGRAPHY JORDI BERNADÓ

LUXURY HOUSING AND COMMERCIAL CENTER

emba_tz-luxury-housing-taiwan_02-vert

LOCATION TAINAN, TAIWAN DEVELOPER UNDISCLOSED PRIVATE CLIENT AREA PREMIUM APARTMENTS  40.332 M2; RESIDENTIAL TOWERS 62.208 M2; COMMERCIAL CENTER 11.580 M2 BUDGET UNDISCLOSED AMOUNT YEARS 2012-ONGOING

In a beautiful setting on the new expansions of Tainan sits this prime location just in front of the new National History Museum of Taiwan. The program for this luxury development is very large, involving several residential towers and a commercial center. Our main goal has been to build as few towers as possible, so they become as unique as possible and have more open views towards the Museum, the river and the coast far away. The resulting eight towers generate an interplay among them and with their surroundings that helps create a feeling of belonging and of high life-style quality.

The floor plans are diaphanous, without interior structure, supported by a central core and a perimeter structure developing some of our most recent experiences, like Diagonal ZeroZero Tower in Barcelona. This results in a very flexible plan that can be marketed according to changing conditions and adapted to future social needs. Each apartment has a very large terrace protected from the wind, allowing for an outdoors experience throughout the year. Several sustainability strategies are implemented in order to reduce carbon emissions and operating costs.

 emba_tz-luxury-housing-taiwan_06F

emba_tz-luxury-housing-taiwan_05-zoomF  emba_tz-luxury-housing-taiwan_01F

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; BET CASES, JON AJANGUIZ, (PROJECT LEADERS); CORNELIA MEMM, ALEIX ANTILLACH, INMA RODRIGUEZ (ARCHITECTS), JORGE MASCARAY, JANJA KOTNIK (ARCHITECTURE STUDENTS) CONSULTANTS MC2-JULIO MARTÍNEZ CALZÓN (STRUCTURAL ENGINEERING); AUMEDES DAP – XAVIER AUMEDES, GEMMA RIUS (CIVIL ENGINEERING, COST MANAGEMENT) MODELS EMBA – ELOI HORTONEDA RENDERS PLAYTIME, EMBA

PLACE DE LA RÉPUBLIQUE RENEWAL

PL_05F

PRIZES FIRST PRIZE AT INTERNATIONAL COMPETITION ABITARE IL MEDITERRANEO, 2009 | SHORTLISTED 5A BIENNAL DEL PAISATGE, PREMI ROSA BARBA, 2008

LOCATION VILA DE LEUCATE, FRANCE DEVELOPER CITY COUNCIL OF LEUCATE AREA 3.228 M2 BUDGET 750.000EUR YEAR 2005-2007

The renovation of the Place de La République has been an excellent occasion to revitalize the old center of the town and enhance its centrality in the complex and extended urban fabric of Leucate. The space of the square is a very elongated rectangle which has as its main attribute a strong fault line along its whole length. Our design takes this feature as the generating element that allows for different activities – from the most intimate to the most public nature – to be held at the square assuring the improvement of the general uses and conditions.

The main concepts of the proposal are: to bring closer together the North and South levels of the square to reduce the topographic difference; to understand the square as a single spatial unity despite the fault line; and to allow for different uses and their compatibility. The element that recollects all these criteria and is able to structure the whole project is a giant molding that runs along the square resolving all topographic differences at a single stroke. It facilitates the active use of the piazza by means of its stepping form, creating terraces, benches, or stairs, thus giving unity to the place.

emba_pl-place-de-la-republique-leucate01F

emba_pl-place-de-la-republique-leucate04F emba_pl-place-de-la-republique-leucate03F

TEAM ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; ALEIX ANTILLACH (ARCHITECT) CONSULTANTS BET FIGUERAS – BARCELONA (LANDSCAPE DESIGN); GUILHEM ARCHITECTS – ALBI (ARCHITECTS); TECHNIQUE & COORDINATION – BLAGNAC (QUANTITY SURVEYORS); BEFS ENGINEERS – TOULOUSE (FACILITIES) MODELS EMBA_ELOI HORTONEDA, ANDREA SANGLAS RENDERS INSIDE

CORPORATE HEADQUARTERS & LOGISTIC CENTER

emba_nm-headquarters-moscow_01F

LOCATION MOSCOW (RUSSIA) DEVELOPER TJ FASHION GROUP AREA OFFICES 12.000 M2; LOGISTIC CENTER 15.000 M2; UNDERGROUND CAR PARK 12.500 M2 BUDGET 43.000.000EUR YEARS 2007-2009 CANCELLED

In a town north-west of Moscow, close to Sheremtyevo Airport, the TJ Collection Group was to build its headquarters and main logistic center. Our proposal integrates in a unique result these two main functions of the building and the three main conditions requested by the client: to create a visible icon for the company, to create ideal working conditions and to make a building which is flexible and functional enough for being a reasonable and sustainable investment. Moscow’s harsh winter climate was one of our concern, and hence the main insulating concept of the proposal, what we call ‘a fist in a sleeve’: to generate spaces wrapped and protected by a continuous thermal surface.

emba_nm-headquarters-moscow_04F

Standard office floors are open-plan and without interior structure. This same scheme we have used successfully  in several of our projects: a central core and a perimeter structure along the façade. In this case, the very form of the volume strengthens the rigidity of the ensemble. This layout creates fluent plans in the administration areas and allows a continuous perception of the maximum size, which gives a feeling of unity and belonging: this is a central concept in our proposal as well as a company requirement to generate more corporate proximity.

One of our preoccupations has been to deal with both the warehouse and the headquarters as a single entity. Thus, we propose materials and techniques that make this unified character happen, based in light construction techniques and glass and zinc cladding shared, both for the tower and the warehouse. An important aspect is the treatment of the entrance space, which is designed as an entry oasis, materialized by sloping greenery that brings together the road level and the entry level, leading to a single double-height lobby with natural light.

emba_nm-headquarters-moscow_02F

emba_nm-headquarters-moscow_03F

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; PAOLA GAUDIO, CORNELIA MEMM, (PROJECT LEADER); ESTEVESOLÀ, ZÉLIA COSTA (ARCHITECTS), RODRIGO VARGAS (ARCHITECTURE STUDENT) CONSULTANTS MC2-JULIO MARTÍNEZCALZÓN (STRUCTURAL ENGINEERING); MASTER ENGINYERIA (HVAC ENGINEERING); AUMEDES DAP – XAVIER AUMEDES, GEMMA RIUS (CIVIL ENGINEERING, COST MANAGEMENT) MODELS EMBA – ELOI HORTONEDA RENDERS RUPERT MAURUS, EMBA

URBAN PLANNING FREIHAM-NORD

UF_01_verticalLOCATION MUNICH, GERMANY DEVELOPER LANDESHAUPTSTADT MÜNCHEN (CITY COUNCIL OF MUNICH) AREA PLOT 29 HA; TOTAL BUILT AREA M2; HOUSING UNITS 1.000 YEAR 2011

Freiham Nord will be the last contemporary substantial development to take place in Munich and will accommodate about 10.000 inhabitants. The Masterplan Freiham-Nord has been divided into several project areas with different programming, each about 40 ha in size. EMBA has developed an innovative project for one of these areas proposing an intimate relationship between residences and nature in a concatenation of enclaves.

Several sustainable strategies are implemented to create a model neighborhood reflecting society’s new aspirations. Housing units are also designed to meet the specific requirements of the brief and to cater for future changes in social and individual needs. One of our main concerns has been to blur the difference between private and public space, so the entire neighborhood can function as a large, single public space.

emba_urban-planning-freiham-nord_03F
emba_urban-planning-freiham-nord_02Femba_urban-planning-freiham-nord_04F

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; CORNELIA MEMM, ALEIX ANTILLACH, GLÒRIA ANDRÉS, ANGELICA FLORIDDIA, INMA RODRÍGUEZ (ARCHITECTS) MODELS EMBA_ELOI HORTONEDA RENDERS PLAYTIME