EMBA

ESTUDI MASSIP-BOSCH ARCHITECTS
SELECTED PROJECTS

SEAVIEW RESIDENTIAL DEVELOPMENT

emba_it-residential-tiana_04F

PRIZES SHORTLIST PREMIO EUROPEO DI ARCHITETTURA UGO RIVOLTA SECONDA EDIZIONE, 2009

LOCATION TIANA, BARCELONA, SPAIN DEVELOPER IMPSOL — PROMOCIÓ D’HABITATGES AREA 3.650 M2 BUDGET 2.227.235EUR YEARS 2001-2005

The L-shaped site for these apartments faces a public piazza in a recently created area made up of compact, isolated buildings. The natural setting, on the other hand, has long views over the sea, the surrounding woods and the historical center of Tiana, on the other side of the valley. It was one of the initial purposes of the project to take advantage of this situation, keeping as much as possible the scenery visible through the building and relating the volumes of the new apartments with the existing buildings in order to generate a coherent urban ensemble.

The building generates an open ground floor garden, thus achieving the desired lightness for the volumes while keeping the views open from the piazza. There, only some volumes containing facilities and rows of additional spaces related to the flats are located. As for the flats, they are of a  single typological scheme for the two blocks forming the L mandated by the regulation. In order to get the best solar conditions in despite of the different orientations, the apartments are formed around a central hall open to two façades with a terrace on each end. This scheme allows for light and views through the apartments, thus helping the building to become more transparent.

emba_it-residential-tiana_03F emba_it-residential-tiana_02F emba_it-residential-tiana_01F

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, ARCHITECT PRINCIPAL; MARC RIFÀ, VERA SCHMIDT, SANIA BELLI (ARCHITECTS); ARANTXA MANRIQUE (ARCHITECTURE STUDENT) CONSULTANTS XAVIER AUMEDES (QUANTITY SURVEYOR); JOAN GONZÀLEZ (INSTALLATIONS); XAVIER AGUILÓ – OBIOL-MOYA ASSOCIATS (STRUCTURES) PHOTOGRAPHY ALEIX BAGUÉ, WENZEL, PAU GUERRERO, EMBA

5-STAR HOTEL PLAZA FORUM

HF_01-vertical

LOCATION BARCELONA, SPAIN DEVELOPER CITY COUNCIL OF BARCELONA – BARCELONA REGIONAL – INFRASTRUCTURES 2004, SA AREA 37.535 M2 BUDGET 74.100.000EUR YEAR 2000 COMPETITION

The position of the hotel Fòrum Plaza Hotel is very special and of diverse character: it marks the origin of Diagonal Avenue, defines the area in front of the Fòrum 2004 building and constitutes one of the vertexes of the new university campus ensemble. It has to give response at the same time to a local and to a territorial scale. As for the program, it is a large hotel, with many rooms required in relation to the total allowed built area of the site, which is not too large.

Our design integrates these diverse conditions in a multilayered building that orient different volumes according to surrounding and programmatic conditions. The main vertex of the triangular plot, converted into a sharp edge running all the height of the building, is used as the main significant feature of the hotel. The hotel orients all rooms south and south-east, overlooking the sea, and incorporates memorable spaces such as a panoramic restaurant on top of the tower, restaurant floating above Diagonal Avenue.

emba_hf-square-forum-hotel2004_09_Img-00Femba_hf-square-forum-hotel2004_02F

emba_hf-square-forum-hotel2004_09_RENDER_A1-1F

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL ARCHITECT; MARC RIFÀ, VERA SCHMIDT, ALEIX ANTILLACH, SARA DORDAS (ARCHITECTS); PAU GUERRERO, ARANTXA MANRIQUE, ALEJANDRO QUINTILLÀ (ARCHITECT STUDENT) CONSULTANTS MANEL FERNÀNDEZ (STRUCTURES); JOAN GONZÀLEZ (FACILITIES); XAVIER AUMEDES (QUANTITY SURVEYORS)

PROVINCIAL PUBLIC LIBRARY

BB_01-verticalLOCATION BARCELONA, SPAIN DEVELOPER MINISTERI DE CULTURA DEL GOVERN ESPANYOL AREA 21.818 M2 BUDGET 37.400.000EUR YEAR 2010

The new Provincial Library in Barcelona is located between the great França train station building, now not in use, and the Ciutadella Park, Barcelona’s largest, on an oddly shaped plot. Our design reflects this situation as is, completely building the perimeter of the site as a built boundary creating the volume of the building, which takes its maximum height from the adjacent station and totally opens towards the park. Inside, we maximize the perception of the maximum length of the site to provide the highest public signification of this institutional building in this relatively narrow plot.

The pieces of the program are placed along the longitudinal axis in a very clear pattern: in the central part of the plan we place the small and closed-up program (auditorium, study booths, small reading spaces, vertical communications and facilities), within structural cores; and on both sides of this central spine, in contact with the glassed, long façades of the building, the open program in a continuous, uninterrupted space.

The structural system of the project correlates directly to this functional disposition, and is an evolution of the system we have successfully used at Diagonal ZeroZero Tower. It consists of a perimeter structure at the boundary of the site, made of very slender steel columns, and bearing inner cores formed by reinforced concrete walls. The prestressed slabs are equipped with the facilities and allow a free and flexible arrangement of furniture and elements of the program.


emba_bb-barcelona-central-public-library_04F
emba_bb-barcelona-central-public-library_03F emba_bb-barcelona-central-public-library_02F

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; ALEIX ANTILLACH (PROJECT DIRECTORS); JULIANA BRACCHI, INMA RODRÍGUEZ, LAURA GÓMEZ (ARCHITECTS) MODELS EMBA_ELOI HORTONEDA RENDERS ALEX AYLLON

BORDERS EXHIBITION & LECTURE SERIES

EF_02-vertical

LOCATION BARCELONA (SPAIN) DEVELOPER CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA DE BARCELONA (CCCB) – MUSÉE DES CONFLUENCES, LYON AREA 1.360 M2 BUDGET 115.000EUR YEARS 2007

The exhibition includes several approaches to the idea of boundary: from social and geographical knowledge and interpretation though photography and art. The material included is very diverse in nature: different formats try to explain a number of different areas of the world, from different points of view, explaining different conflicts occurring between various regions sharing borders.

Our design aims to emphasize the unity of the exhibition focusing on the main concept associated with ‘border’: that of ‘limit’.  This is embodied as a wall that bends and folds to generate different exhibition areas, clashing violently with the existing building, just like borders often clash with geography. While the whole space around it, including the floor, is white, this wall is black, and supports the elements of the exhibition in three different positions: outside the limit, on the limit, and beyond the limit.

We take this occasion as an opportunity to further explore some mechanisms that are consubstantial to architecture, like dimension or scale. We confer each part of the exhibition with a special characteristic that relates space with the exhibited contents. For instance, the Palestinian Wall exhibit is a narrow and oppressive corridor, while Xxx Valley is deep and silent. This way, the physical experience of the viewer becomes a crucial element of the exhibition.
emba_ef_bordersexhibition-lectureseries_01F

emba_ef_bordersexhibition-lectureseries_03F

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; NATÀLIA VALLDEPERES (ARCHITECT), MEGAN CHARNLEY (STUDENT OF ARCHITECTURE) CONSULTANTS CIUDADCITY: ÁNGEL MORÚA, PILAR SARNAGO (ARCHITECTS); MM!: MÒNICA MESTANZA (GRAFIC DESIGN) RENDERS LEONARDO CORREA , DAVID HIDALGO

ELEMENTARY AND PRIMARY SCHOOL

IE-To_vertical

LOCATION TORELLÓ, SPAIN DEVELOPER DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ – GISA AREA 3.750 M2 BUDGET 6.076.000EUR YEAR 2009-2011

The site for this elementary and primary school in Torelló, a town some 60 km north of Barcelona, is at the edge of a new urban development. It articulates a single-family housing neighborhood with an adjoining industrial area, separated from the school by a green area. We place the building as a hinge between both areas, giving to it the maximum length in order to enhance its public role. Using the natural slope of the site, we separate the entrances for the small kids in the kindergarten from the older boys of the elementary and primary modules. We place the kindergarten entrance at the lowest level, with a direct access to the interior open courts, and the primary entrance one floor above, related with an ample open space onto the street.

Given the relatively small size of the site, we chose a very compact layout that occupies a minimum area and maximizes the available open spaces. This compactness is pierced in several places by open courtyards that relate the interior corridors with the exterior areas and generate informal meeting spaces. The whole building is built using industrialized techniques in order to control quality and shorten the construction period to10 months. Extensive use of EMBA-designed prefabricated structure and façade elements, and factory-made window units and aluminum complements, have contributed to this short period while assuring good quality finishes.

 

emba_ie-to-primary-school-torello_02F

emba_ie-to-primary-school-torello_09F emba_ie-to-primary-school-torello_15F emba_ie-to-primary-school-torello_01F

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; MARC RIFÀ-ROVIRA (PROJECT DIRECTOR); ANGELICA FLORIDDIA, CORNELIA MEMM, ESTEVE SOLÀ, LAURA GÓMEZ, MARTA MARCET, MARIA DURAN, INMA RODRÍGUEZ (ARCHITECTS) MODELS EMBA_ELOI HORTONEDA

BarcelonaTECH RESEARCH CENTER

QU_03-verticalPRIZES SHORTLISTED 2ª BIENNAL D’ARQUITECTURA DE LES COMARQUES CENTRALS, 2001

LOCATION OLD SLAUGHTERHOUSE, MANRESA, SPAIN DEVELOPER UPC (POLITECNICAL UNIVERSITY OF CATALONIA) – CITY COUNCIL OF MANRESA AREA 3.100 M2 BUDGET 1.956.456EUR YEARS 1998-2000

Our design for the Technology Transfer Labs of the BarcelonaTECH University, was chosen by the European Commission as one of its experimental projects in which to implement what at the time were the first strategies towards sustainability. Moreover, these strategies had to involve, unlike other European projects, both Mediterranean and low-cost solutions that could be reproduced elsewhere.

The final result embodies all these characteristics and adds another three that have become EMBA’s trademark: total flexibility of transformation, minute attention to its urban and cultural conditions, and exacting quality of materialization. In many ways these buildings can be considered a generic benchmark for these issues and have been important for further projects of our office. 

The structure, beyond its obvious supporting role, is used to generate the basic order that allows for total versatility of distribution: both pillars and, specially, ribbed prefabricated pi-shaped horizontal slabs, mark the position of partitions. Fluids and networks, crucial for these advanced labs, are placed along the facade, capable of reaching any spot on the plan.
emba_qu-technological-center-upc_09F emba_qu-technological-center-upc_02F
emba_qu-technological-center-upc_01F

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, WITH HORACIO ESPECHE AND JOAN SABATÉ, CHIEF PRINCIPALS (WITH ENRIC SÒRIA DURING DESIGN PHASE ); ANTONI GONZÁLEZ (DRAFTSPERSON); VICTÒRIA BELSOLELL, FRANCESC CANTARELL, ÀLEX CAZURRA, JOAN GIRALDO, CRISTINA MOLL, ABÍLIO MOURÃO, MARC RIFÀ, PAOLA VIRGIOLI (ARCHITECTURE STUDENTS) CONSULTANTS XAVIER AUMEDES (QUANTITY SURVEYOR); ROBERT BRUFAU (STRUCTURES); INSTAL.LACIONS ARQUITECTÒNIQUES (FACILITIES); JOCELYN DE BOTTON (SOSTENIBILITY AND BIOARCHITECTURE) PHOTOGRAPHY PAU GUERRERO, ELOI BONJOCH