EMBA

ESTUDI MASSIP-BOSCH ARCHITECTS

DIAGONAL ZEROZERO TELEFONICA TOWER

emba_tf-diagonal-zerozero_01F

PRIZES FIRST PRIZE LEAF AWARDS – BEST COMMERCIAL BUILDING 2011 | FIRST PRIZE CATALUNYA CONSTRUCCIÓ BEST CONSTRUCTION MANAGEMENT 2011 | NOMINEE CTBUH AWARDS BEST TALL BUILDING 2011 | SHORTLISTED EMPORIS AWARDS BEST NEW SKYSCRAPER 2010 | FIRST PRIZE ACTUALIDAD ECONÓMICA BEST URBAN PROJECT 2009

LOCATION BARCELONA DEVELOPER CONSORCI DE LA ZONA FRANCA DE BARCELONA USER TELEFÓNICA SA AREA ABOVE GROUND BUILT AREA 25.327 M2; UNDERGROUND BUILT AREA 8.576 M2 BUDGET 66.901.280,00EUR YEARS 2006-2011

Diagonal ZeroZero Telefonica Tower is the latest addition to Barcelona’s famed skyline. It sits on an exceptional location marking the origin of Diagonal Avenue, Barcelona’s main thoroughfare, on the border of the vast expanses of the Fòrum Area by the sea. This tower, custom-tailored to host the corporate headquarters of Telefonica Group and its main R+D global facilities, is a contextual building with a symbiotic relationship with its surroundings, directly opening a ground-floor flagship store onto the adjacent public spaces.

It is a trapezoidal prism, sharp and stylized, light and whitish, that takes advantage of the perimeter shape of the plot. Through its extra-clear glass curtain wall it reveals dynamic volumes that respond to the different specificities of the interior program and relate to the various heights of nearby buildings. Inside the building four singular areas generate a variety of interior experiences: the main lobby atrium 30 meter high; an atrium on the club area at the 17th floor; the terrace and the double height of the Board Room, on the 23rd floor; and the auditorium, which occupies two floors and is split into stalls and two amphitheaters that can operate autonomously for smaller groups.

The standard office floors are open-plan, taking advantage of the structural system of the tower: a bearing central core and a perimeter structure along the façade allow for no pillars in the plan. The diamond lattice of the exterior bears the horizontal forces and torque of the tower, and contributes to the diffusion of solar light and to glare control, generating interior working spaces of extraordinary quality.

emba_tf-diagonal-zerozero_045F

emba_tf-diagonal-zerozero_03Femba_tf-diagonal-zerozero_02F

EMBA ENRIC MASSIP-BOSCH, PRINCIPAL; ALEIX ANTILLACH, ELENA GUIM, JON AJANGUIZ (PROJECT DIRECTORS), ESTEVESOLÀ, RICARDO MAURICIO, CARLOS CACHÓN, CORNELIA MEMM, CRISTINA FEIJOO, HEIDI REICHENBACHER, RITA PACHECO, RODRIGO VARGAS, JANA ALONSO, MARTA MARCET, MARIANA ARÁMBURU (ARCHITECTS); MONTSE GALINDO (ARCH. PRESCRIPTION), GLÒRIA ANDRÉS (DOCUMENTAL CONTROL); RODRIGO VARGAS, LAURA RODERA, MIGUEL ORELLANA (ARCH. STUDENTS) CONSULTANTS: AUMEDES DAP — XAVIER AUMEDES, GEMMA RIUS, CESC DEHARO, ANNA SOLER (QUANTITY SURVEYORS); MC2 — JULIO MARTÍNEZCALZÓN, PIETROBARTALOTTA, LUCA CERIANI (STRUCTURES); MASTER ENGINYERIA — MARC JAUMÀ (FACILITIES) MODELS EMBA_ELOI HORTONEDA, ANDREA SANGLAS RENDERS EMBA, RUPERT MAURUS PHOTOGRAPHY PEDRO ANTONIO PÉREZ – EMBA


Comments are closed.