EMBA

ESTUDI MASSIP-BOSCH ARCHITECTS

PLAZA ESTACIÓN RENOVATION AND MULTIPURPOSE BUILDING

GX_01-verticalLOCATION GETXO, BASQUE COUNTRY, SPAIN DEVELOPER CITY COUNCIL OF GETXO AREA SITE 23.425 M2; MIXED-USE BUILDING 3.000 M2; 420 PARKING SPACES 7.764 M2 YEAR 2011

This central plaza in Getxo is currently a traffic crossing, but can become a civic hub for the town. Our design takes this opportunity to generate new urban connections and relationships, using the huge mass of the multipurpose building to modulkate them. In order to keep the scale of the place, we locate most of the volume underground, generating a new grass-covered roofscape that can become a new public space with qualities differentiated from those of the street level.

A new urban screen is placed on-site as an information device that can be activated by mobile phones, thus becoming an interactive attraction that adds to the centrality of the plaza. Temporary uses of the place are further encouraged by the design of the pavement and the public lighting, which become a background against which the civic dynamism of Getxo is expressed by its changing condition throughout the year.
emba_plaza-de-la-estacion_02F emba_plaza-de-la-estacion_03F

emba_plaza-de-la-estacion_04F

emba_plaza-de-la-estacion_01F

TEAM EMBA+ CIUTATCITY: ENRIC MASSIP-BOSCH, ANGEL MORUA, PRINCIPALS; JON AJÁNGUIZ, JULIANA BRACCHI, INMA RODRÍGUEZ (ARCHITECTS) MODELS EMBA_ELOI HORTONEDA RENDERS PLAYTIME


Comments are closed.